Poika, josta tuli tiedemies ja tunnettu parfymeristi

Osmien perustaja, Eero Vänttinen, syntyi Porissa 50-luvun lopulla. Jo lapsen luonto oli Eerolle tärkeä, metsissä ja niityillä kulkeminen oli mieluisaa puuhaa, samoin  kasvien tutkiminen ja kerääminen. Jo nuorena poika tiedemiehen taipumukset alkoivat näkyä, Eero vietti tuntikausia tutkien villikasvien ja kukkien ominaisuuksia, tuoksuja ja opetteli niiden latinan kielisiä nimiä.

Harrastuneisuus kasveihin ja tuoksuihin kehittyi, kun Eero aloitti kemian opinnot Turun Yliopistossa, ensimmäisten omien tuoksujen kehittely alkoi tuolloin. Hän ihmetteli miksi niin usein tuotteita mainostetaan eri kasvien ja hedelmien nimillä, mutta itse tuoksukokemus oli lähes poikkeuksetta jotain muuta kuin aito, tästä sai alkunsa Osmian tarina. Ensimmäiset omat tuotteet olivat saunatuoksuja. Eero pullotti aromit pieniin pulloihin ja teki niihin kauniit etiketit. Valmiit tuotteet pakatiin pyörän tarakalle ja  matka kohti Turun toria alkoi, siellä myyntiin ensimmäiset tuotteet. Löylytuoksut saivat heti hyvän vastaanoton ja  maine aidoilta tuoksuvista tuotteista levisi nopeasti.

Luovuus ja oman yrityksen perustaminen veivät voiton 

80-luvulla Eero jatkoi opintojaan Turun yliopistossa, aina kemian tohtoriksi asti. Hän aloitti akateemisen uransa ja jatkoi samalla uusien tuoksujen kehittämistä. Väitöstilaisuutensa jälkeen nuorelle kemistille oli tarjolla myös akateeminen ura, mutta Osmian tuoteideat ja käsillä tekeminen voittivat. Eeron loputon uteliaisuus ja ihastus luonnon tuoksuihi innosti häntä luomaan  ja kehittämään itse yhä aidoimpia tuoksuja, käyttäen hyväksi opintojen tuomaa syvällistä osaamista tuoksujen rakentamisesta. Jo tuolloin kehitetyt turve, koivunlehti tai kielo ovat edelleen Osmian suosituimpien tuoksujen listalla.

Ilman yrittäjätaustaa tai pääomia oli oman yrityksen perustaminen haastavaa. Tuotteiden ja työvälineiden varastona toimi aluksi opiskelijakämpän vaatehuone, ja ensimmäisinä vuosina Eero kuljetti asiakkaiden tilauksia postiin polkupyörän tarakalla.

Ensimmäinen toimitila vuokrattiin Littoisten vanhalta verkatehtaalta vuonna 1989, ja Osmia-tuoksujen myynti alkoi levitä Turun seudulta muualle Suomeen. Myöhemmin Osmia Oy muutti vanhaan tiilinavettaan Tuusulan Kellokoskelle. Tuoksujen lisäksi valmistettiin tuolloin jo kattavaa valikoimaa myös käsitehtyjä saippuoita. Osmia muutti Helsingin Herttoniemeen kesällä 2017.

Nykyään Osmia valikomassa on lähes 150 yksittäistä tuotetta, jotka sisältävät yli 40 erilaista Osmian luomaa tuoksua, joita  ei muista tuotteista löydy koko maailmassa!

 Yksinkertainen on kaunista 

Tuotteidemme inspiraatio tulee luonnosta.

Osmia on Suomessa ainoa yritys, joka kehittää ja sekoittaa itse kaikki tuotteissaan tarvittavat tuoksut. Öljyihin on vangittu luonnon kukkien, hedelmien ja marjojen tuoksut puhtaina ja alkuperäisinä. Siksi tuoksut herättävät niin elävinä juuri meille suomalaisille rakkaita muistoja.

Tuoksureseptien kehittäminen on ollut Osmian perustajalle kemisti Eero Vänttiselle elämäntyö. Ensimmäiset tuoksunsa hän sekoitteli jo lukioaikana, ja monia suosikkituotteita – esimerkiksi Osmian Koivushampoota - on valmistettu samalla salaisella reseptillä yli 25 vuotta.

Eero - Osmian nenä - jatkaa elämän mittaista projektiaan kehittää edelleen uusia, mahdollisimman tuoksuja, samalla  innostuksella ja kunnioituksella luontoa kohtaan kuin 30 vuotta sitten. Luovuutta tarvitaan ja sitä kunnioitetaan tiimityöskentelyssä yhtiökumppaneiden Pasi Väistön ja Anne Mäkijärven kanssa, jotka ovat yhtiön osakkaita.

Tavoitteenamme on luoda aitoja kokemuksia, yhdistää ne laadukkaisiin ja luontoystävällisiin tuotteisiin.